Efter ett beslut av Högsta förvaltningsdomstolen i december 2019 behöver vi numera specificera moms på hyresavin för det som kallas Individuell mätning och debitering (IMD).

Från och med 1 april 2020 är vi skyldiga att redovisa moms på hyresavin för det som kallas Individuell mätning och debitering. Detta berör de fastigheter där hyresgäster har en individuell mätare och utifrån den betalar för sin egen förbrukning av el, och/eller kall- och varmvatten genom ett tillägg på hyresavin.

 

Hur påverkar det dig som hyresgäst?

 

Du som betalar för din el-, och/eller vattenförbrukning som ett tillägg på hyresavin kommer nu att se att hyresavin innehåller ett momsbelopp. Din hyra är fortfarande utan moms, men tilläggen för din förbrukning av vatten och/eller el är momsbelagd.

För er som hyresgäster blir förändringen att hyresfakturan och den avgift som avser Individuell mätning och debitering (IMD) innehåller ett momsbelopp. Det är ingen förändring för det totala beloppet avseende förbrukningen ni betalar, det innebär endast att beloppet är momsbelagt